bolster-vervolg

Onderwijs aan het Jonge Kind

Bij jonge kinderen vormt spelen de basis voor leren. In onze visie op onderwijs aan het jonge kind geloven wij dat thematisch werken in betekenisvolle contexten essentieel zijn om natuurlijke nieuwsgierigheid en ontwikkeling van (jonge) kinderen te stimuleren. Door thematisch te werken, creëren we een en rijke en samenhangende leeromgeving waarin jonge kinderen spelenderwijs nieuwe kennis en vaardigheden opdoen.

Jonge kinderen leren het best wanneer zij ervaren, ontdekken en onderzoeken. In ons thematisch onderwijs bieden we hen betekenisvolle situaties die aansluiten bij hun belevingswereld aan. Thematisch werken ondersteunt dit proces doordat kinderen verbanden leggen tussen taal, rekenen, motoriek, sociale interactie en wereldoriëntatie. Voor ieder individu zijn de drie volgende basisbehoeften van groot belang om tot leren te kunnen komen.

Relatie: ik hoor erbij.

Competentie: ik kan het.

Autonomie: ik kan het zelf

Om thematisch onderwijs voor het jonge kind succesvol te laten zijn zetten we een doelgerichte, spelgerichte en onderzoekende aanpak in. Dit vraagt om een doordachte werkwijze waarin de leerkracht, de leeromgeving en de pedagogische benadering centraal staan.

Een rijke leeromgeving creëren
We richten onze groepen zo in dat ze uitnodigen tot spel, onderzoek en interactie. Dit betekent dat we samen met de kinderen doelgerichte speel- en ontdekhoeken inrichten. We gebruiken hierbij materialen en activiteiten die de zintuigen prikkelen en nieuwsgierigheid stimuleren; zoals verhalen, muziek en beweging om een diepere beleving te creëren. Ook wordt er vanaf groep 1 Engels gegeven door een vakdocent waarbij lessen passend bij het thema worden aangeboden. Daarnaast zijn er diverse vakdocenten voor kunst, cultuur en beweging die het brede aanbod verrijken.

De leerkracht als cruciale factor en begeleider
De leerkracht is een begeleider van het leerproces. Dit betekent dat we:

  • Actief inspelen op de interesses van onze kinderen, zodat zij zich betrokken voelen bij het thema.
  • Open vragen stellen en denkprocessen stimuleren zoals: ‘wat denk je dat er gebeurt als…?’ Of ’Hoe kunnen we dit oplossen?’
  • De lesstof zo aanbieden zodat het kinderen uitdaagt en aanzet om net dat ene stapje verder te denken of te doen.

Samenwerking en betrokkenheid vergroten
Thematisch werken betekent dat we ouders, collega’s en de omgeving betrekken bij het leerproces. Dit betekent dat we:

  • Ouders actief meenemen in de thema’s en hen uitnodigen om thuis aan te sluiten bij wat er op school gebeurt.
  • Samenwerken met collega’s via leerteams en studiedagen om een doorgaande lijn in thematisch onderwijs te waarborgen
  • De buitenwereld binnenhalen door excursies, gastsprekers en praktijkervaringen die aansluiten bij het thema

Thematisch en geïntegreerd werken
In onze dagelijkse praktijk werken we vakoverstijgend en verbinden we taal, rekenen, motoriek en sociaal-emotionele ontwikkeling binnen betekenisvolle thema’s. We bieden een samenhangend activiteitenaanbod aan waarin kinderen ervaren, onderzoeken en experimenteren. Het spel van kinderen benutten wij als leermomenten, waarbij leerkrachten bewust taal en denkvaardigheden stimuleren. Hierbij passen de leerkrachten differentiatie toe, zodat elk kind op een passend niveau wordt uitgedaagd.

We maken de opbouw van het thema inzichtelijke door in iedere kleutergroep te werken met een themamuur. Deze wordt samen met de kinderen vormgegeven.

De opbouw van het thema is als volgt: